Informació de contacte

divendres, 21 de novembre de 2014

Dissabte 22 de novembre: Festa dels drets dels Infants a la plaça de la Verge, amb Amnistia internacional


Manifest 20 novembre, Dia Internacional de la Infància


Fa avui 25 anys, el 20 de novembre de 1989, va nàixer la Convenció dels Drets dels Xiquets i Xiquetes. El món va adquirir el compromís per defendre i promocionar tots els Drets i des d'eixe moment, els xiquets i xiquetes són subjectes de drets i els compliments dels quals poden ser exigibles. 
La Convenció dels  Drets dels Xiquets i Xiquetes és el primer tractat internacional jurídicament vinculant que reuneix els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de tots els xiquets i xiquetes del món. És el tractat internacional més signat i  ratificats en la història de la humanitat.
Des de el naixement de la Convenció, la infància en el món ha pogut millorar la seua situació, les administracions han pogut orientar les seues polítiques d'infància de forma més coherent, i la societat civil, les ONGs i els propis xiquets i xiquetes  poden exigir el compliment d'estos drets. 

Per això, el compliment de la Convenció no sol garantitza el ple respecte dels drets de tots els xiquets i xiquetes, sinó que és també un poderós instrument per orientar el treball dels governs  i administracions públiques, garants d'estos drets, i de totes les institucions, organitzacions governamentals o no governamentals, que treballem per el compliment dels drets de la Infància.  També, com no, és un poderós instrument per que la societat en general i particularment els xiquets i les xiquetes pugen exigir el ple compliment dels drets replegats en la  Convenció.


En estos 25 anys hem vist avanços significatius en el compliment dels drets dels xiquets i xiquetes al món:

-Hem vist com el nombre de xiquets menors de 5 anys que moren por causes fàcilment prevenibles s' ha reduït a la meitat.
- Hem sigut testis de cóm  s' ha duplicat el nombre de xiquets, i a més a més de xiquetes, que tenen accés a l' educació primària.
- Hem assistit a l' eradicació de malalties abans mortals per la infància com la Poliomielitis
-Hem vist disminuir el nombre de persones en situació de pobresa extrema.
-Hem viscut com s' ha reduït a un terç els xiquets i xiquetes  que treballen en activitats nocives o perjudicials. 
A pesar de tot, queda molta feina per fer, milions de xiquets i xiquetes en tot 
el món que encara no gaudeixen  dels drets que li són propis. 
En aquests moment, 

-U de cada tres xiquets al món pateix desnutrició en els primers 5 anys de la seua vida, 
-Quasi  la meitat dels  xiquets i xiquetes al món viuen en països en conflictes armats, u de cada quatre víctimes d' homicidi en América llatina és un xiquet o una xiqueta.
-En África el 10% dels xiquets moren abans  de complir els 5 anys, molts d'ells per causes fàcilment prevenibles, 
-Més de 100 milions de xiquets no tenen accés a l'escola i moltíssim més no acaben mai l'educació bàsica, 
-En Síria hi ha ja un milió de xiquets i xiquetes refugiats. 
-En Espanya, quasi 3 milions de xiquets i xiquetes estan en situació de pobresa o en risc d' exclusió social degut  als baixos ingressos de les seues famílies. 
Per tot això, avui que celebrem el 25 aniversari del naixement de la Convenció dels Drets de la Infància, considerem que és una immillorable ocasió per reflexionar al voltant del que fins ara hem aconseguit entre tots i totes, per visibilitzar estos drets, i per damunt de tot continuar exigint i exigir-nos seguir treballant pell ple compliment de Tots els Drets per tots els xiquets i xiquetes del món, perquè és la nostra obligació legal i perquè estem convençuts que entre tots i totes podem aconseguir un món més just  per  la infància.

Aquets any  us convidem a assistir als actes de Commemoració del Dia de la Infància, que tindrà lloc el dissabte 22 de novembre de 10 a 14 hores, a la Plaça de la Verge de València, on desenvoluparem diversos tallers infantils que dedicarem a exigir la llibertat de les xiquetes del poble nigerià de Chiboc, secretades  pel grup Boko Haram.
AMNISTIA INTERNACIONAL VALENCIA

Carnissers, 14, baix - dta.

46001 València

963913984 - 963914211

valencia@es.amnesty.org