Informació de contacte

dilluns, 17 de maig de 2010

Amb el menjar no es juga

El laboratori de les idees del Dr. Font de Mora no para d'inventar noves i originals propostes per a posar el sistema d'educació públic valencià cap per avall, com el retrat de Felip V al Museu de Xàtiva. Si no teníem prou amb la impartició de la Educació per la Ciutadania en anglès o la introducció del mandarín entre altres originalitats, ara, la Conselleria d’Educació pretén canviar la gestió dels menjadors a través d’una nova Ordre que regula aquest servei escolar i un acord marc amb què els adjudicarà a empreses multinacionals de la industria de l’alimentació. La Confederació Gonzalo Anaya, de la que forma part l'Ampa del Barranquet a través de FAPA València, va participar en la Mesa on es tractà l’esmentada Ordre i va presentar les esmenes i reivindicacions a la normativa perquè no es portarà a terme.

L'Ordre de menjadors elimina la possibilitat de l’AMPA de gestionar els menjadors i limita la autonomia del Consell Escolar del centre (integrat per mares i pares d’alumnes, professors i direcció) de negociar el servei. La nova Ordre tampoc incorpora les demandes socials que es porten reclamant per millorar i fer extensiu aquest servei (places per a tots, servei obligatori en tots els centres, menjador en juny i setembre, menjadors en els IES, etc).

Fins a la data, el Consell Escolar de cada centre (integrat per pares, professors i la direcció) és el que, cada any, dissenya i aprova el seu propi projecte pedagògic de nutrició. Aquest sistema ha permès l’accés als menjadors escolars de xicotetes i mitjanes empreses valencianes ( que són el 95% del teixit empresarial valencià). Ha afavorit a proveïdors locals que, d’altra manera, perdran competitivitat davant les grans distribuïdores. També es quedaran fora les cuineres autònomes i les mares de l’AMPA que han creat un mode d’auto ocupació.

En el nostre cas, al no poder adjudicar el Consell Escolar l'empresa que ha de gestionar el menjador directament, perdem autonomia i capacitat de negociar directament amb l'empresa adjudicatària les millores que trobem necessàries.

Amb el nou sistema, els Consells Escolars perden capacitat de negociar el servei de menjador amb l'empresa que consideren i han d'acollir-se a la relació d'empreses de la Conselleria. El procediment de contractació d'empreses es basa en un acord marc que és un límit a la concurrència d'empreses. Amb això la competència entre empreses queda restringida, podent veure's perjudicada la qualitat del servei de menjador davant de la impossibilitat de negociar i el bloqueig a la llei d'oferta i demanda.

Des de FAPA València, s'ha encetat una campanya de recollida de signatures per a mostrar la disconformitat amb la nova Ordre de Menjadors Escolars que pretén implantar la Conselleria d'Educació, i l'Ampa del Barranquet participarà amb la recollida a les portes del centre fins el proper dimecres 26 de maig, quan celebrarem la darrera Assemblea General Ordinària del curs 2009/10.

Si voleu més informació sobre aquest tema, punxant ací us podeu descarregar un dossier elaborat per la Confederació Gonzalo Anaya. I si voleu participar activament en la recollida de signatures, punxant ací us podeu descarregar fulls per a la recollida.